Sunday, April 15, 2012

KERAJAAN MEMBERI PENDIDIKAN PERCUMA...!!!!

Kepada pelajar pinjaman ptptn yang mendapat pointer 2.0 dan kebawah bakal dihentikan pinjaman serta merta. Berikut adalah berita terkini mengenai isu penamatan pinjaman ptptn bagi pelajar pointer dibawah 2.0 . 
 Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan memberhentikan pinjaman kepada 152,000 pelajar berikutan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) yang diperolehi mereka adalah 2.0 ke bawah. Pengerusi PTPTN Datuk Ismail Mohamed Said berkata, jumlah pelajar yang ditamatkan pinjaman itu membabitkan pinjaman sebanyak RM632 juta. 

“Mereka sebelum ini merupakan pelajar terbaik yang maju dalam pelajaran tetapi atas sebab tertentu pembelajaran mereka semakin merosot dan keputusan peperiksaan semester dua gagal mencapai 2.0 mengikut PNGK. “Bagaimanapun jika mereka berjaya mendapat keputusan PNGK 2.0 ke atas dalam peperiksaan berikutnya PTPTN akan menyambung semula pinjaman tersebut,” katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan wang pendahuluan pembiayaan pinjaman PTPTN kepada seramai 100 pelajar kawasan Parlimen Kuala Krau yang layak memasuki IPTA dan IPTS di Jengka dekat sini Jumaat. 

 Ismail berkata, PTPTN memberi pinjaman sebanyak RM38.69 juta kepada seramai 1.75 juta pelajar setakat ini. Dalam pada itu katanya, PTPTN melupuskan pinjaman sebanyak RM277.99 juta kepada seramai 9,545 pelajar yang mendapat ijazah kelas pertama pada tahun lepas. 

“Tindakan menyenaraihitamkan mereka yang liat membayar pinjaman diteruskan dan sehingga kini seramai 132,180 orang berada di bawah senarai berkenaan,” katanya. Katanya seramai 12,400 peminjam membayar balik pinjaman dengan kutipan berjumlah RM113.9 juta.  - BERNAMA

setelah arab membuat google seach mengenai PTPTN, jelaslah disini bahawa kerajaan sememangnya menjalankan tanggungjawab memberi pelajaran percuma sekiranya pelajar di IPTA dan IPTS berjaya di dalam peperiksaan dan memenuhi kriteria iaitu lulu ijazah kelas pertama. 

mungkin pelajar2 yang gagal dalam peperiksaan kerana terlalu berpolitik dan menjadi barua parti pembngkang liat membayar balik pinjaman PTPTN lalu mengambil jalan singkat menyokong demo hapuskan PTPTN,ini adalah sikap yang tidak begitu cerdik di terjemahkan oleh pelajar2 menyertai demo semalam. 

gambar hiasan
kepada mahasewel bangsa melayu yang tak nak membayar pinjaman PTPTN arab nak kata kamu semua memang haram jadah tak sedar di untung, muka tak malu, cuba tengok photo di atas kaum mana yang lebih ramai mendapat pendidikan percuma, apa ini yang di katakan perjuang menuntut pendidikan percuma , sebenarnya kamu menjadi anjing anjing belaan DAP. 
berdasarkan photo di atas suka arab nak komen, kalau nak pendidikan percuma belajar lah rajin rajin,

1 comments:

Adi Kencana said...

Nak dapat percuma senang je, studylah kuat-kuat!! Jgn asyik berdemo di jln sampai pelajaran terabai!!

JOM BUAT PERHIMPUNAN BESAR-BESARAN DEPAN RUMAH AMBIGA!!! Baca di sini...

http://apakecoh2.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails