Saturday, February 18, 2012

LIM GUAN ENG MAHU JUAL PULAU PINANG..????

Lim guan eng ketua menteri kerajaan dap pulau pinang sebenarnya mahu menjual pulau pinang keseluruhannya kalau dia boleh buat. inilah agenda sebenarnya. politik lim guan eng untuk menhadapi PRU13 semakin terdesak dan tenat.

kenyataan si lidah biawak pada semua isu yang di bangkitkan oleh kepimpinan umno dan bn semuanya hanya satu putar alam, dia tidak pernah menjawab tapi sebaliknya menuduh ini semua angkara umno dan bn.

projek tanah bayan mutiara benar benar telah menghimpit LGE kerana satu persatu bukti telah di bongkarkan.

Umno Pulau Pinang hari ini mendesak Lim Guan Eng supaya bersara dari politik dan meletakan jawatannya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang sebagai bukti mengotakan janjinya berbuat demikian. jika terdapat bukti bahawa penjualan tanah Bayan Mutiara di sini telah dilakukan secara rundingan. 

Pengerusi Umno negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, pihaknya mempunyai beberapa bukti bahawa tanah tebus guna seluas 41.6 hektar itu telah dijual dengan harga RM1.1 bilion secara rundingan kepada syarikat pemaju hartanah Ivory Group. 

"Antara buktinya ialah surat permohonan kepada pihak Bursa Malaysia untuk membeli dan memajukan tanah berkenaan. Surat itu (Ivory Group kepada Bursa Malaysia) bertarikh 31 Mac 2011 sedangkan tender terbuka yang diiklankan oleh pemilik tanah berkenaan iaitu Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) tamat pada 31 Disember 2010. 

 "Ini dengan jelas menunjukkan urusan jual beli tanah di Bayan Mutiara itu adalah rundingan dan bukan secara tender terbuka, kita ada dokumen-dokumen berkenaan,"katanya pada sidang media di sini hari ini. 

Katanya, tender terbuka untuk pembelian tanah itu tidak berlaku dalam erti kata sebenar kerana hanya terdapat dua buah syarikat yang menyertai tender itu. Menurutnya, kerajaan negeri juga tidak mempamerkan nama syarikat yang menyertainya dengan harga yang ditawarkan oleh mereka selepas tawaran tender tutup pada 31 Disember 2010. 

Zainal berkata Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP, telah mencabar bahawa beliau akan meletak jawatan dan bersara dari politik jika Umno boleh membuktikan dakwaan bahawa tanah itu dijual secara rundingan. Tanah yang dianggap sebagai "bernilai amat tinggi" itu adalah kawasan paling strategik kerana berdekatan dengan Jambatan Pulau Pinang, Zon Perdagangan Bebas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. 

Pada perkembangan lain, Zainal Abidin berkata Umno Pulau Pinang turut mempersoalkan pembinaan rumah bertingkat setinggi 16 tingkat di Batu Kawan dekat sini kerana kerajaan negeri tidak membina rumah kos murah. "Rumah yang akan dibina di kawasan berkenaan adalah RM72,000 hingga RM220,000, apa yang kita pertikaikan ialah mengapa tiada rumah kos murah yang berharga RM42,000 sedangkan projek itu dibina atas tanah PDC,"

ARAB NAK KOMEN: rakyat pulau pinang wajid buka mata dengan pendedahan yang maha dahsyat ini. rakyat kena ingat, LIM GUAN ENG tak rugi apa apa, sebaliknya pengundi pengundi di pulau pinang yang akan merana...

1 comments:

pemuda melayu kedah said...

Blog tuan Sudah di paut ke medan tempur

Related Posts with Thumbnails