Friday, May 28, 2010

GUAN ENG MAIN WAYANG CINA...MELAYU KENA TIPU LAGI.

Petikan dari The Star

Hackers delay payout for 18,000 senior citizens

GEORGE TOWN: The RM100 payment due to 18,000 senior citizens by mid-May has been delayed by a month as the computer system of the state government’s appreciation programme for senior citizens was hacked early this month.

State Welfare, Health, Caring Society and Environment Committee chairman Phee Boon Poh said the affected senior citizens are those who had gone overseas and those whose vouchers were returned by the banks due to technical errors when the money was handed out last month.

“The system has been fixed and the officers in charge are now revising and checking the names of the recipients,” he told a press conference here yesterday.

“Many names were missing from the system but we have a back-up,” he said, adding that it would take time to check the names of the people from all five districts.

“The district officers are all working hard to rectify the matter,” added Phee.

It was reported on April 24 that some 93% of the 82,983 senior citizens who registered for the Penang government’s annual RM100 appreciation reward programme had collected their money.

Phee added that the payment for those who registered between May 1 and July 31 would be made by the end of August.

Asked if he had lodged a police report over the hacking, he said he needed to get the full report before considering the move.-star
 
Alasan kononnya kehilangan data cukup memalukan,tahukah anda sistem keselamatan internet di SUK cukup baik,punyai firewall berharga puluhan ribu ringgit,punyai VPN(virtual private network) tidak seperti perhubungan internet yang digunakan dari rumah.

Jika mana mana pihak mahu menyerang sistem server di SUK mereka haruslah punyai IP VPN yang sama dengan SUK,adalah mustahil jika pihak luar punyai IP address dalaman tanpa kebenaran pegawai sistem maklumat.

Pegawai sistem maklumat di SUK,pasti faham apa yang diperkatakan oleh Pisau.Adalah mustahil server di SUK digodam ,melainkan di serang dari network dalaman atau pun perbuatan ini disengajakan.

Dalam pengetahuan Pisau,setiap server pasti akan dibackup paling kurang sekali sehari itupun jika pegawai sistem maklumat malas.justeru adalah mustahil jika semua data hilang.

Alasan kononnya diserang oleh Hackers langsung tidak boleh diterima,jika benar benar diserang mengapa tidak membuat laporan kepada pihak polis,suruhanjaya komunikasi dan cybersecurity?

Ternyata mereka cuba berbohong sekali lagi kepada rakyat,walhal perkara yang sebenar tidak dinyatakan.

Dalam artikel yang terdahulu,telah Pisau nyatakan,mereka bakal mengalami masaalah apabila menghabiskan peruntukan dari akaun amanah kerajaan negeri sebanyak 15 juta dalam masa yang singkat.:klik sini dan sini

Untuk pengetahuan anda, wang didalam akaun amanah telah kering kontang, mereka mengalami masaalah untuk mendapatkan dana untuk menglangsaikan bayaran wang ehsan.

Yang pasti mereka akan memaksa pihak Jabatan Kewangan Negeri mengorek mana mana akaun yang masih punyai dana walaupun menyedari ia adalah menjadi salah guna kuasa yang pasti pegawai kerajaan akan dijadikan kambing hitam akibat tindakan DAP jika ada apa apa masaalah berbangkit.

Inilah DAP kerja mereka hanya berbohong,memanipulasi dan memperbodohkan rakyat Pulau Pinang.

Wang untuk rasuah pengundi warga emas sudah kering kontang,mereka memberikan alasan kononnya data hilang,senang sangat nak perbodohkan rakyat Pulau Pinang terutamanya melayu haprak penjilat tegar tapak kaki Guan Eng. insan dari blogger PISAU

Arab nak kata:... hoi hoi hoi hoi hoi bodoh punya alasan, 

 
 

2 comments:

imas said...

Kesian...tak ada yg nak komen. Biar saya komenlah......

arab said...

imas weii,,,,hang pasai apa???, dah lah tu jangan dok perli ler,,, blog hang pun baru 9 orang je view..lagi mau perli orang...itu bukan komen pun!!! tu saja nak kasi panas, kasi aku nak tergelak je la..muakakakakakka wat the same ler

Related Posts with Thumbnails