Wednesday, April 21, 2010

PANDANGAN ZAID TENTANG MURTAD

 Penggunaan kuasa dan paksaan tidak akan dapat menyelesaikan isu-isu agama, kata Zaid Ibrahim satu masa dahulu, semasa masih wakil rakyat mewakili Kota Bharu.

"Kuasa, kekerasan dan paksaan tidak selesaikan apa-apa ... Anda boleh letakkan mereka (yang murtad) dalam penjara. Tetapi perkara berkaitan kepercayaan dan akidah, bagaimana mengubahnya?" tanya Zaid dalam sebuah forum anjuran Suhakam, sempena Hari Hak Asasi Manusia Malaysia.

Zaid yang merupakan penceramah dalam forum Article 11 mengenai hak perlembagaan pernah berkata bahwa dia cukup bimbang terhadap perkembangan mutakhir mengenai isu-isu agama dalam negara.

Dalam ceramahnya bertajuk "Freedom of Religion and the Federal Constitution" (Kebebasan beragama dan Perlembagaan Persekutuan), dia menempelak sesetengah pihak, termasuk beberapa peguam Muslim, yang mendakwa Islam sedang diancam.

Zaid pernah berkata bahawa "Islam tidak terancam. Otak anda yang mereng yang terancam,".

Memberi dua contoh kes mahkamah berprofil tinggi – kes Lina Joy dan S. Shamala - Zaid, yang juga seorang peguam berkata, kes-kes tersebut patut dianggap sebagai situasi perundangan sahaja.

"Kita tidak boleh bercakap mengenainya kerana Tuhan akan menghukumnya (Lina Joy)? Apa masalahnya? Dia bukan Islam lagi, jadi Tuhan akan pasti hukum dia?

"Tetapi adakah kita mahu main peranan Tuhan pula? Bagaimana anda tahu Tuhan tidak akan maafkannya? Bagaimana anda tahu?" dia bertanya.

"Saya fikir dia hanya mahu dapatkan kad pengenalannya ditukarkan. Jadi, biarlah mahkamah yang tentukan. Tidak perlu mengatakan Islam sedang diancam," kata Zaid.

Lina Joy, seorang Muslim yang murtad kepada Kristian, telah merayu dikeluarkan perkataan "Islam" dari kad pengenalannya, mencetuskan perbahasan mengenai kebebasan beragama di negara ini.

Peguam Malik Imtiaz Sarwar yang telah menghadiri perbicaraan bagi pihak Majlis Peguam dalam kes Lina, pernah menerima ugutan mati kerana menyuarakan pandangannya dari segi undang-undang mengenai isu berkaitan.

Menurut Zaid, dalam ajaran Islam, jika seseorang terpesong dari jalan yang lurus, lebih belas kasihan dan persefahaman patut diberikan kepadanya.

"Kita patut merasa cukup yakin. Tidak perlu bimbang. Mahkamah sivil bukan musuh kita. Sistem kehakiman kita menegakkan undang-undang negara ini."

Zaid berkata, kerajaan wajar menjelaskan isu-isu agama kepada orang awam bagi mengelakkan ketegangan yang tidak diperlukan.

Dia juga menuduh ketegangan wujud disebabkan ada ahli-ahli politik yang menggunakan agama untuk mendapat kelebihan politik.

"Tiada (ahli politik) yang mahu menerangkan isu berkaitan agama kerana terdapat risiko politik di situ ... Memang mudah untuk mendapat sokongan dan pengiktirafan apabila anda membangkitkan isu-isu agama dan kaum."

Zaid pada masa ini sedang berhadapan dengan PRK Hulu Selangor mewakili PKR. Banyak blog menulis mengenai latar belakang Zaid, terutama kegemarannya kepada kuda dan minuman keras. Zaid tidak menafikan itu semua, malah mengakuinya, dan konon pada masa ini telahpun meninggalkan kegemarannya itu.

Apa kah serangan pribadi kepada Zaid akan mempengaruhi pola pengundian di Hulu Selangor? Pada PRK Pematang Pauh, isu liwat dan angkat sumpah Saiful tidakpun mempengaruhi pola pengundian masa itu.

Sekiranya para pengundi Hulu Selangor mahu diwakili BN, apapun isu yang akan di bawa tidak akan mempengaruhi pola pengundian, demikian juga jika para pengundi di situ masih mahu mengekalkan PKR, apapun serangan pribadi kepada Zaid, tidak akan mengubah pola pengundian. Namun ini, hanya pandangan.. sama-sama kita tunggu keputusan pada 25 April ini.

Namun pandangan Zaid mengenai islam perlu diberi perhatian, kerana pola berfikir begini boleh merosakkan kefahaman penganut islam negara ini.KLIK SINI UNTUK LAGI KISAH PAKATAN PEROSAK !
http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com

0 comments:

Related Posts with Thumbnails