Tuesday, June 18, 2013

WARTAWAN SINAR HARIAN PUN PANDAI GUNA "KANTOI"

From Evernote:

WARTAWAN SINAR HARIAN PUN PANDAI GUNA "KANTOI"

KANTOI ? Sesuaikah digunakan di dalam akhbar ? Perlu diingatkan , ada pelajar belajar menulis karangan dengan menjadikan akhbar sebagai contoh .

Jangan ikut blog atau gaya bahasa pengguna di internet .. Sememangnya dah terkenal dgn gaya bahasa tersendiri .. Wartawan perlu bijak 'mendidik' pengguna internet terutama yang muda muda ni agar menggunakan ayat yang betul dan tepat.

Jangan nak nampak 'sempoi' sangat !

Apakah maksud 'KANTOI' ? Soalan dan jawapan dibawah ini aku amik dari Pusat Rujukan Persuratan Melayu , Dewan Bahasa Pustaka ..

Soalan :

" Bolehkah perkataan kantoi digunakan dalam penghasilan karya kreatif seperti novel dan cerpen. Jika disemak di dalam kamus dewan online tidak wujud makna kantoi. "

Jawapan :

Perkataan kantoi digunakan dalam bahasa percakapan atau slanga. Pada pandangan kami sedapat mungkin karya kreatif juga perlu menggunakan bahasa yang betul kecuali dalam kes tertentu seperti jika memetik dialog dan perbualan.

sumber: blog ben ansari

komen aku.. selalunya perkataan KANTOI suka di guna pakai oleh penulis blog. sebagai seorang wartawan yang ada etika perkara ini tidak patut berlaku. aku sendiri pelik bila seorang wartawan sinar harian juga nak jadi penulis blog. 

0 comments:

Related Posts with Thumbnails