Monday, November 16, 2009

TAUBAT LAH NIZAR, KERAJAAN DITEKAN KUMPULAN PENDESAK BUKAN MELAYU

UMNO adalah tunggak Barisan Nasional dan Kerajaan yang memerintah sekarang ini. Seandainya kekuatan UMNO goyah maka bangsa-bangsa lain sama ada dari dalam parti komponen BN atau luar akan segera mengambil kesempatan dengan menuntut segalah hak-hak dan keutamaan yang selama ini diberikan kepada bangsa Melayu sebagai bumiputera dan penduduk asal negara.

Kekalahan dibeberapa negeri berikutan kemerosotan sokongan kepada UMNO dan parti-parti komponen BN telah menyemarakkan semangat parti pembangkang yang didalangi bangsa pendatang untuk mendesak kerajaan bagi mendapatkan lebih banyak lagi hak-hak yang selama ini hanya diberikan kepada bangsa Melayu serta peribumi sahaja. Sekiranya UMNO tidak kukuh maka kerajaan terpaksa tunduk kepada permintaan mereka itu.

Antaranya adalah dari Jawatankuasa Suqiu dan antara tuntutannya yang dianggap elstrem adalah:

a) Atasan alasan menggalakan perpaduan, Suqiu meminta dimansuhkan perbezaan bumiputera dengan bukan bumiputera dalam semua bidang.

b) Atas alasan mempertahankan Hak Asasi Manusia dan Menegakkan Keadilan, Suqiu meninta dipinda Akta Kesatuan Sekerja, Akta Hasutan, Akta Penerbitan dan Mesin Cetak, Akta Polis dan Akta Universiti dan Kolej Universiti supaya selaras dengan piawaian hak asasi manusia dan mempertahankan kebebasan bercakap, perhimpunan dan persatuan.

c) Dibawah tajuk Laksanakan Dasar Ekonomi Yang Adil, Suqiu meminta diberikan bantuan secara adil dan mencukupi kepada semua sektor termasuk industri penternakan babi.

d) Suqiu juga mahu mahu dihapuskan sistem kuota yang berasaskan kaum dan menggantikannya dengan sistem pengagihan yang berasaskan kebolehan.

e) Dalam tuntutan Laksanakan Dasar Pendidikan yang progresif dan liberal, Suqiu meminta dibatalkan rancangan Sekolah Wawasan dan hentikan perlantikan guru-guru yang tidak berkelayakan bahasa Cina untuk memegang jawatan-jawatan tinggi di sekolah rendah cina untuk memastikan sifat dan cara pendidikan di sekolah rendah cina itu tidk diubah. Suqiu juga mendesak dihapuskan kuota untuk kemasukan ke universiti.

f) Dalam usaha memodenisasikan kampung baru, Suqiu mendesak kerajaan memastikan semua penduduk perkampungan beru diberikan hak milik tanah dengan segera.

1. Apa yang mereka minta dan apa pula yang mereka rela memberikan?

2. Apakah mereka yang menguasai ekonomi ini selalu jujur dengan bangsa Melayu dalam peluang pengagihan ekonomi? Apakah mereka tidak mensabotaj perniagaan bangsa Melayu dan yang kerajaan ujudkan? Masih ingat dengan kedai G-Mart yang dianjurkan oleh Pernas? Kenapa mati? Bukankah mereka yang menguasai pengedaran barangan mensabotaj usaha tersebut? Siapakah mereka itu?

3. Jika jujur mengujudkan bangsa Malaysia dan hendakkan hak sama rata, kenapa perlu pertahankan sekolah bahasa cina? Kenapa tidak ada hanya sekolah berbahasa Malaysia sahaja? Bukankah semua setuju bahawa Bahasa Malaysia adalah bahasa resmi negara?

4. Banyak lagi ketidak jujuran mereka terhadap kita, namun malangnya bangsa kita sendiri yang menjadi musuh dalam selimut dan menjadi dalang memusnahkan bangsa sendiri. Siapa agaknya Si-Kitul dan Raja Mendaliar abad ini?

5. Siapa yang kadang-kadang tidak mempercayai kebolehan bangsa sendiri dalam perniagaan lalu membuka peluang lebih luas kepada bangsa lain? Mungkin kerana adanya sedikit imbuhan @ hadiah @ sumbangan jelasnya RASUAH!

6. bRAVEhEART akan dituduh rasis, tetapi apa yang mereka perjuangkan itu bukankan rasis juga? Apakah kita mesti takut dituduh rasis untuk pertahankan hak bangsa kita dibumi kita sendiri?

sumber dari...http://braveheart-blogger.blogspot.com/2009/11/taubatlah-nizar-kerajaan-ditekan.html

0 comments:

Related Posts with Thumbnails