Thursday, September 29, 2011

Malaysia masih mampu menangani EKONOMI GLOBAL


Malaysia mampu mengharungi ketidaktentuan ekonomi global melalui pembinaan dan pengukuhan keupayaan domestik untuk menjadikan negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020 . 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, tidak kira situasi yang berlaku, paling utama negara mesti mempunyai persediaan yang cukup untuk menghadapi ketidaktentuan global. 

Menurut beliau, Program Transformasi Ekonomi (ETP), Rancangan Malaysia kesepuluh (RMK-10) dan Model Baru Ekonomi (MBE) adalah persediaan dan inisiatif-inisiatif Malaysia untuk menghadapi waktu-waktu mencabar.

''Malaysia tidak boleh menolak atau mengawal semua ketidaktentuan yang berlaku di dunia. ''Sebaliknya kita perlu melalui keadaan ketidaktentuan itu sebagai normal,'' katanya ketika menyampaikan ucaptama di Khazanah MegaTrends Forum 2011 di sini hari ini. 

Tegas beliau, persaingan negara bukan lagi di peringkat serantau lagi tetapi global. Nor Mohamed menambah, inisiatif-inisiatif yang dilaksanakan itu diiktiraf kerana ia saling berhubung dengan dunia. ''Malaysia juga terdedah kepada ketidaktentuan yang cukup besar, sama ada kejadian letusan gunung berapi di Iceland atau krisis kewangan di Zon Eropah,'' katanya. 

Nor Mohamed berkata, situasi semasa yang berlaku di peringkat global sekarang seolah-olah mengulangi sejarah 1,500 tahun dahulu yang menyaksikan kebangkitan China dan India dalam ekonomi dunia. Tambahnya, ahli sejarah ekonomi, Angus Maddison telah mendapati sub benua India memberi sumbangan 30 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia dan 23 peratus lagi ialah China. 

 Manakala penguasaan Amerika Syarikat (AS) kepada KDNK dunia menghampiri sifar peratus. 

Jelasnya, situasi 'Supercycle' pada 500 tahun lalu telah menjadikan China, India dan ASEAN sebagai peneraju ekonomi global sekarang.

KETUA PEMUDA PENANG: KM PP MEMANG JAHAT


KUALA LUMPUR, 28 Sept – Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang amat kesal dengan kenyataan membuta tuli Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengenai kadar jenayah di negeri Johor. 

Ketuanya, Ir Shaik Hussein Mydin berkata, Lim Guan Eng sepatutnya sedar bahawa Pulau Pinanglah adalah negeri pemangkin jenayah di Malaysia. “Pemuda merasakan kenyataan Lim Guan Eng adalah berasaskan sifat rasis dan cauvinis Lim Guan Eng yang ingin menjatuhkan dan mencemarkan nama baik negeri Johor yang hakikatnya diterajui kerajaan BN, di mana majoriti penduduknya adalah orang Melayu yang juga beragama Islam. 

“Sepatutnya Guan Eng bersainglah dengan Johor secara gentleman, bukan cara kotor, bodoh dan rasis”, katanya kepada UMNO-Online di sini, hari ini. Justeru tegas beliau pihaknya berharap DYMM Sultan Johor dapat mengharamkan Lim Guan Eng dari memijak bumi Johor. 

“Pengalaman saya belajar dan bekerja di UTM, Johor selama 5 tahun menunjukkan bahawa Johor lebih selamat berbanding Pulau Pinang sekarang di bawah DAP yang nampaknya lebih mengalakkan jenayah di Pulau Pinang,” ujarnya. -MediaUMNO

Wednesday, September 28, 2011

Jantan Murahan

Yang berbaju batik itu ialah Baginda Minda, Timbalan Ketua Cabang PKR, Hulu Rajang, Sarawak. Beliau telah mendakwa pernah melakukan hubungan sulit dengan Ummi Hafilda. 

Ummi Hafilda pernah melafazkan sumpah laknat mendakwa dirinya tidak pernah mengadakan hubungan seks dengan Nor Azman Abdullah atau lebih dikenali sebagai Baginda Minda... Baginda ni tak malu ke mengaku pernah mengadakan hubungan seks @ skandal dengan Ummi Halfida semasa di London sedangkan dia sudah beristeri...semuanya kerana duit... 

Saksi pembela dalam perbicaraan fitnah salah laku seks dan tuduhan liwat DSAI memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam bahawa beliau telah mengadakan hubungan seks dengan saksi utama pendakwa iaitu Ummi Hafilda Ali. 

Norazman Abdullah @ Baginda anak Minda memberitahu bahawa hubungan seks antara beliau dan Ummi berlaku semasa mereka tinggal bersama di London. Baginda, 40, juga memberitahu bahawa beliau sudah mengenali Ummi sejak 1992 tetapi hubungan itu menjadi akrab semasa mereka berada di London dalam bulan Jun 1998, bersama-sama ahli perniagaan yang dikenali sebagai MP S'ng Chee Hua dan seorang kawan yang lain. Menurut Baginda lagi, Ummi memberitahunya, apabila kembali ke Malaysia bahawa dia akan membayar wang berjumlah RM200,000 kepada isteri Baginda supaya mereka boleh berkahwin secara sulit di London. Ummi juga berjanji akan memberikan saham sebanyak 25 peratus dalam projek iklan yang bernilai RM10 juta.

sumber dari : Empayar Pemuda

Saturday, September 24, 2011

HUDUD : ORANG TUA YANG GILA PUBLISITI - KARPAL SINGH


APABILA Menteri Besar Kelantan, Datuk Abdul Aziz Nik Mat kembali bercakap soal pelaksanaan hukum hudud, percayalah ia hanyalah kenyataan politik menjelang pilihan raya. Malah lebih daripada itu, Mursyidul Am Pas tersebut akan dilihat hendak mengalih perhatian rakyat terhadap isu tragedi Bukit Kepong yang dicetuskan oleh Timbalan Presiden parti itu, Mohamad Sabu. 

Sebenarnya, kalau Pas benar-benar ikhlas hendak melaksanakan hukum hudud sudah pasti parti itu akan bermati-matian mempertahankan perjuangan negara Islam yang dipeloporinya. Tetapi semua itu terkulai layu dalam muktamar tahunan parti tersebut baru-baru ini, apabila Pas menyatakan ingin memperjuangkan negara berkebajikan dan ia disusuli dengan pelancaran manifesto mengenainya minggu lalu. Oleh itu, kita perlu bertanya kepada Nik Abdul Aziz, apakah pelaksanaan hukum hudud ini sudah mendapat restu Pas pusat atau ia sebagai ‘gula-gula’ Pas Kelantan untuk menghadapi pilihan raya? 

Kalau benar Pas bersama-sama Nik Abdul Aziz mahu memperjuangkan hukum hudud dan negara Islam sudah pasti Pas tidak akan bersedia bekerjasama dengan DAP sejak awal lagi. Pas sudah tahu pendirian konsisten DAP dalam soal berkenaan tetapi Pas bersedia bekerjasama dan seterusnya menggadaikan segala-galanya kerana Pas tidak mahu ketinggalan ‘kapal kekuasaan’ yang sedang diusahakan oleh pakatan pembangkang.  

Jika tindakan ini tidak dilakukan, maka anggaplah sahaja apa yang dilakukan oleh Nik Abdul Aziz hanyalah sekadar sandiwara politik menjelang pilihan raya semata-mata dan ia akan sunyi kembali apabila pilihan raya berakhir.KLIK SINI 

ARAB :Karpal singh sudah bersuara, "nik aziz ada lah seorang tua yang gila publisiti". apa komen puak puak yang menyokong PAS, tidak kah ini satu penghinaan kepada wali selipar tok guru,, padan muka hangpa semua..!!! 

Friday, September 23, 2011

Barisan Nasional - Ke Arah Mencapai Kemenangan PRU 13 ?


Mengikut sumber terkini maklumat rakyat, sebuah buku komprehensif bertajuk - Barisan Nasional - Ke Arah Mencapai Kemenangan PRU 13 ? telah pun ditulis oleh Dr Nik Yahya Abd.Rahman. Buku ini diterbitkan oleh Thinkers Library Sdn Bhd.

Persoalan-nya sekarang adalah buku ini telah siap ditulis 4 bulan yang lepas dan sehingga sekarang masih belum dicetak untuk diedarkan kepada orang ramai. Kenapa Barisan Nasional masih lagi teragak-agak untuk mengeluarkan buku tersebut sedangkan rakyat sangat-sangat memerlukan maklumat tepat mengenai isu-isu yang melanda Barisan Nasional. 

Pihak pembangkang telah menabur pelbagai fitnah terhadap Barisan Nasional. Buku yang ditulis oleh Dr Nik Yahya begitu menepati kehendak rakyat sekarang yang memerlukan maklumat jelas dan tepat berkenaan pelan tindakan Barisan Nasional.  

arab lapirkan muka hadapan buku tersebut untuk tatapapan para pembaca. 

DiMANAKAH BUKU ? Barisan Nasional - Ke Arah Mencapai Kemenangan PRU 13 ? Kami menyeru Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Abhdul Razak agar melancarkan buku ini secepat mungkin.

CALON PAYUNG TERJUN PERLU UNTUK MEMBANTU BN MENANG PRU13


Amalan pemilihan calon luar atau 'payung terjun' harus dikekalkan pada pilihan raya umum akan datang dan masih sesuai dalam suasana politik semasa. Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata ini adalah kerana terdapat 'calon payung terjun' pengalaman dan kemampuan mereka sendiri yang akan dapat membantu kerajaan yang lebih baik selain daripada yang berkelayakan untuk dilantik ke jawatan Kabinet. "Pemilihan 'payung terjun' calon-calon ini perlu dikekalkan kerana sesetengah daripada mereka mampu membantu kerajaan untuk mentadbir dengan baik." Sebagai contoh, apabila saya menjadi Perdana Menteri, Tun Daim Zainuddin (bekas Menteri Kewangan) telah dilantik sebagai seorang calon 'terjun' kerana kita sedar kemampuan, "katanya. Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab selepas menyampaikan ceramah bertajuk, Peranan dan Cabaran Semasa Rakyat di hadapan kira-kira 140 Ahli Dewan Undangan (ADUN) Barisan Nasional (BN) KLIK SINI UNTUK BERITA PENUH

Tuesday, September 20, 2011

Kenapa Anwar PANIK sangat..!!!!!

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diminta untuk menyelesaikan masalah moralnya terlebih dahulu sebelum beliau mahu bercakap isu-isu nasional, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dato’ Seri Mohamad Nazri bin Abdul Aziz.

“Dia perlu menyelesaikan masalah peribadi beliau terlebih dahulu, seperti kes liwat (terhadap Saiful) dan video seks (dengan jalang China Doll) sebelum Anwar boleh bercakap tentang isu-isu negara.

“Saya tidak fikir dia boleh dipercayai untuk mengendalikan isu-isu negara,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Free Malaysia Today (FMT)

Nazri mengulas kenyataan Anwar hari ini yang mendakwa pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan diganti dengan dua undang-undang lain yang lebih menindas daripada versi asal.

“Mengapa dia panik? Mengapa dia membuat kenyataan negatif tentang semua ini? Bagaimana dia boleh tahu undang-undang sebelum melihat draf?", soal Nazri.

Menurutnya semua undang-undang baru akan dibahaskan di Parlimen terlebih dahulu. Rakyat akan menilai undang-undang itu akan lebih menindas atau sebaliknya

sumber dari mulutmelayu.

Monday, September 19, 2011

Dato Abdul Azeez : DEMI RAKYAT UNTUK RAKYAT,Dato Azeez mengulas ucapan PM mengenai permansuhan ISA,

Saturday, September 17, 2011

PKR Tasek Gelugor adalah penyokong komunis sebenarnya..!!!


sudah terang lagi bersuluh,,, memang dah terang2 bangsat nie menyokong fahaman komunis..!!! 

Sunday, September 11, 2011

RAKYAT PULAU PINANG TAK KEBULUQ AIHHHHH...!!!!

arab sempat snap photo di majlis rumah terbuka puak pembangkang yang juga berlansung waktu yang sama. tempat ini lebih kurang 1KM saja dari rumah terbuka raya merdeka raya, arab tengok tak sampai 1000 orang pun yang hadir. orang ramai yg terpaksa parking jauh sanggup berjalan kaki berkilometer untuk meraikan majlis raya merdeka, apa yang menarik ialah, orang ramai yang lalu di kawasan itu langsung tak peduli atau tak hingin pun nak singgah pi ke majlis rumah terbuka pakatan komunis itu,, Lim guan eng pasti deman bila tengok ini..

sila klik sini GENERASI PEJUANG BANGSA: Guan Eng tergamam 30 ribu rakyat serbu Rumah Terbuka Aidilfitri Najib mari kita tengok sambutan rakyat permatang pauh dan pulau pinang bagaimana..????,

arab juga di fahamkan..puak puak bersih juga cuba mengagalkan majlis itu, tapi ternyata rakyat menolak mereka malah mereka telah di booooooooooo... aduihhh kalu aku lah kena boooo maluuuu weiiii..!!! klik sini untuk berita penuh 
Dulu orang tak minat subjek SEJARAH, terima kasih kepada mat sabu.


IPOH: Anggota polis dan keluarga mereka yang diserang kira-kira 200 anggota komunis di Balai Polis Bukit Kepong dalam tragedi berdarah 23 Februari 1950 tidak syak lagi adalah wira sebenar negara kerana mereka bukan mempertahankan British seperti sangkaan banyak pihak sebaliknya Tanah Melayu yang ketika itu berada di bawah kedaulatan Raja-Raja Melayu. 

Bekas Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar, berkata Tanah Melayu sebenarnya tidak pernah berada di bawah penjajahan British seperti berlaku di India, Sri Lanka dan Hong Kong ketika itu. Sebaliknya mengikut pandangan antarabangsa ketika itu, Tanah Melayu atau Malaya diperintah oleh Raja-Raja Melayu dengan British bertindak sebagai penasihat atau menjalankan tugas-tugas pentadbiran. 

Pandangan itu turut disokong tokoh sejarah terkemuka, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Khim dan pakar sejarah yang juga Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr Ramlah Adam pada Wacana Merdeka bertajuk Peristiwa Bukit Kepong: Siapa Wira Sebenar anjuran Institut Darul Ridzuan (IDR) di sini, petang semalam. 

Seorang lagi ahli panel dalam wacana yang dipengerusikan Timbalan Dekan Pusat Kajian Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian itu ialah bekas Ketua Cawangan Khas PDRM, Tan Sri Yuen Yuet Leng, yang terbabit secara langsung dalam peperangan terhadap komunis di Perak dan Sarawak. 

Kay Khim pula berkata, apa yang berlaku ketika itu ialah British hanya mengadakan perjanjian dengan Raja-Raja Melayu untuk campur tangan dalam pentadbiran dan apabila Malaya mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957, bukan British yang menyerahkan kedaulatan tetapi Raja-raja Melayu menyerahkan kuasanya kepada rakyat supaya Tanah Melayu dapat mengamalkan demokrasi berparlimen. 

Oleh itu, katanya, Ahmad Indera atau Mat Indera yang dikatakan mengetuai serangan komunis di balai polis berkenaan sehingga mengorbankan 25 orang termasuk anggota polis, ahli keluarga mereka serta orang awam, tidak boleh dianggap wira kerana anggota komunis itu menentang kerajaan dan melanggar undang-undang yang diterima pakai majoriti rakyat Tanah Melayu ketika itu. 

Orang yang melanggar undang-undang tidak boleh dianggap sebagai wira. Komunis bukan berhasrat untuk membebaskan Tanah Melayu (daripada British) tetapi mahu meneruskan agenda penguasaan fahaman itu di seluruh dunia. Komunis di China sudah mengarahkan Parti Komunis Malaya (PKM) mempengaruhi orang Melayu tetapi susah sebab budaya tidak sama, tambahan pula orang Melayu patuh kepada Raja, katanya. 

Ramlah pula berkata, sejak dulu sehingga Tanah Melayu mencapai kemerdekaan, negara ini tidak pernah dijajah British dan Raja-Raja Melayu tidak kehilangan kuasanya, hanya pembesar Melayu yang kehilangan kuasanya kepada pegawai British, justeru dakwaan mengatakan komunis menyerang anggota polis yang bekerja di bawah kekuasaan British adalah tidak tepat. 

Beliau berkata, fakta sejarah juga menunjukkan Mat Indera adalah anggota PKM yang menuruti arahan seorang komander lain dan bukan mengetuai serangan di balai polis itu dan hanya ikan bilis yang tidak layak diletakkan sebaris dengan nama besar tokoh pejuang kemerdekaan lain seperti Datuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman, Ahmad Boestamam, Burhanuddin al-Helmy serta tokoh pejuang lain sama ada berhaluan kanan atau kiri. 

Ini fakta sejarah yang tidak boleh diubah atau ditokok tambah, cuma intepretasi sejarah saja mungkin berlainan tetapi itu pun memerlukan bukti baru, sumber dan dokumen sahih yang pelbagai dan kajian mendalam, bukan boleh buat sesuka hati saja, katanya. 

Yuet Leng pula berkata, beliau akan terus menganggap anggota polis yang terkorban dalam serangan di Bukit Kepong sebagai wira yang hanya tahu mempertahankan kedaulatan negara dan menentang keganasan berbanding PKM yang bercita-cita mewujudkan Republik Tanah Melayu yang menerima arahan daripada komunis antarabangsa bagi menyingkirkan kuasa Raja-Raja Melayu. 

sumber dari BERITA HARIAN. 

Friday, September 9, 2011

KALU UMNO BUAT...APA PUN TAK BOLEHH..!!!

Aku tak faham, mengapa kerajaan terlalu lembut dan terlalu baik sehingga perlu bersusah-payah mengatur pelbagai langkah-langkah perlu untuk membawa balik para pelajar Malaysia di Syria. Syria yang sedang bergolak, seharusnya tidak perlu ditempuhi oleh kerajaan Malaysia dengan membahayakan rakyat Malaysia yang lain. Untuk apa pelajar-pelajar tersebut dibawa keluar? Lagipun, kalau diselamatkan pun, ianya bukan jasa kerajaan sebaliknya kerajaan atau orang tertentu dalam kerajaan telah menyelewengkan duit berpuluhan juta dengan alasan untuk mengeluarkan pelajar-pelajar tersebut.

Itu yang berlaku sewaktu kerajaan mengambil keputusan mengeluarkan para pelajar Malaysia di Mesir. Bukan ucapan terima kasih, sebaliknya kerajaan dimaki hamun. Bahkan ada beberapa pihak dalam Pakatan Rakyat yang berkata, ada orang tertentu dalam kerajaan yang sengaja menjadikan projek mengeluarkan pelajar-pelajar dari Mesir sebab nak SEBAT duit!

Anifah Aman tidak memberitahu dari mana datangnya dana untuk mengeluarkan pelajar-pelajar tersebut, sebaliknya berkata, kerajaan akan menggunakan pelbagai sumber dana semata-mata untuk menyelamatkan nyawa pelajar-pelajar berkenaan.

Sepatutnya inilah masanya Pakatan Rakyat, terutama sekali PAS yang bercakap pandai, memberikan cadangan kepada kerajaan untuk menyelamatkan para pelajar tersebut. Lagipun dari semasa ke semasa, mereka cukup ringan mulut menyatakan, para pelajar Syria adalah penyokong kuat PAS.

Macam para pelajar di Mesir jugalah, masa negara tu tengah bergolak, siap ada yang nangis-nangis nak balik Malaysia. Yang mak bapak pula macam anak diorang dah kena kepung dengan pengganas komunis dan hampir maut ditembak... bila sampai kat Malaysia, bukan main peluk cium.

Tapi bila keadaan dah aman, inilah juga puak-puak yang bukan main lagi menyokong BERSIH 2.0 dan menghentam kerajaan yang telah menyelamatkan mereka daripada maut dibunuh.

Alasan kononnya, para pelajar Malaysia tidak diganggu oleh para penunjuk perasaan dan tentera-tentera Syria seperti yang dikatakan oleh wakil pelajar di Syria, seharusnya perlu diambil berat.

Aku syorkan, tak payahlah kerajaan buang duit dan buang masa nak selamatkan pelajar-pelajar di Syria itu. Suruhlah Pakatan Rakyat dan PAS untuk selamatkan diorang. Lagipun Pakatan Rakyat tidak pernah terbukti berkesan. Mereka hanya pandai mengutuk bila semua benda dah selesai. Masa belum buat, mereka akan duduk diam-diam macam pondan tak bertelur. Bila dah nampak benda tu macam dah nak selesai, diorang pun akan muncul macam ulat taik dan cuba membuktikan yang diorang lebih baik dari UMNO.

Alah, macam kisah Kelab Putera 1Malaysia jugalah di Somalia. Masa belum pergi, semua duduk diam jer. Takder sorang langsung. Bila dah nak balik dan kebetulan pula taqdir Allah Taala telah sampai ke atas Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor, maka diorang pun mulalah bercakap besar. Malah dikatakan pula, kalau Unit Amal PAS yang pergi, tentu tidak ada kematian!!!

Semalam, Azeez Rahim dah tawarkan tempat untuk puak-puak cakap pandai ini menyertainya ke Somalia pada bulan Oktober nanti. Kita tengok, nama siapa yang didaftarkan. Tetapi sekarang, peluang cukup besar untuk puak-puak yang hanya cakap pandai bila semuanya dah selesai.... ambilalih tugas keluarkan pelajar-pelajar Malaysia dari Syria... jangan biarkan UMNO yang buat... nanti kata publisiti murahan pulak! 

sumber dari : parpukari.

KEBODOHAN MAT SABU BEGITU TERSERLAH...!!!!

isu mat sabun ini arab tengok dah makin teruk, adalah lebih baik kita henti kan isu ini. ianya seolah olah memberi publisiti murahan kepada mat sabun, seperti kita maklumkan dia ini memang tak ada otak, otak dah letak di kepala lutut,

Sejak pemilihan kepimpinan PAS tidak lama dulu, ramai ahli dari akar umbi PAS begitu risau dengan perubahan imej parti yang akan di bawa oleh pemimpin-pemimpin parti itu.

Dan kerisauan mereka terjawap apabila pemimpin yang rendah IQ nya seperti Mat Sabu mula bersuara di pentas perdana.

Mat Sabu adalah pemimpin nombor 2 parti PAS tetapi sehingga ke saat ini, beliau bukannya menyumbang sebarang kredibiliti yang menguntungkan imej PAS. Beliau bercakap tanpa ilmu di dada, berhujah persis menjual ubat kuat di pasar malam.

Malah, sentuhan parti PAS terhadap isu agama Islam dibawah kepimpinan terbaru PAS ternyata bercelaru, memakan diri sendiri dan memburukkan lagi imej parti.


Related Posts with Thumbnails